for sama afiş

For Sama

For Sama, işgal ve iç savaş ve bombardıman altında Halep’te çekildi. Beş uzun yıl kamera kayıtları yapan Sama’nın annesi hikayeyi başından itibaren özetleyerek anlatıyor. Önce Halep Üniversitesi’nde öğrenciler Esad’a karşı eylemler yapıyorlar, sonra, dünya başlarına yıkılıyor. Bu öğrencilerden biri Sama’nın annesi. Öğrencilerden diğeri doktor olan kocası. Bombalar altında acil servise getirilen yaralı küçük çocuklar sonra ölümleri… Ölü doğan sonra canlanan bebekleri. Halep’i terk etmek istemeyen ama arkadaşlarını komşularının tümünün ölümünü gören küçücük çocukların ağlayışları, açlık, sefalet, soğuk, yıkıntılar arasında çiçekler ağaçlar, acil serviste insanlık dramları, bombardıman altında yiyecek bir hurma bulmanın sevincini yaşayan aileler, çocuklara yaşanılan savaşı anlatan masallar, bombalanmış yanmış otobüsü boyayan çocuklar ve hepsi gerçek hepsi kamera kaydı ve kamera o an oradaydı, hıçkırıklar ağlayışlar toplu mezarlar minicik çocukların kanlar içinde ölümleri, dayanılır gibi hiç değil.

suriye'de yıkılmış evlerin arasında küçük bir kız

Evet, uzaktan başlarına bombalar yağdığını görüyorduk ama ilk defa Halep’in içinden, o bombaların düştüğü anları kaydetmiş. Her gün komşularını ailesini yakınlarını kaybeden insanların bir şekilde neşelerini güvenlerini ayakta tutmaları, insan sıcaklığı. Ve bodrum katlarda bombardımanı beklerken şakalaşan insanlar.

For Sama için ne söylesek az, tarihler böyle bir belgesel çekmedi, haberlerde duyduğunuz ancak yakın çekime odaklanıp aşağıda neler oluyor hiç merak etmediğiniz görüntüler. TV’de düşen bombalarını gördüğünüz ama öldükleri o anlar o evlerin o sokakların içinde neler yaşandı hiç bilmediğiniz, canlı canlı tanığı kamera, seyretmek sahnelere dayanmak mümkün değil.

Kaynak

Yorum bırakın